Βιογραφικό

Ο Παλαιολόγος (Πωλ) Σουλικιάς γεννήθηκε το 1926 στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και το Παρίσι και το 1959 πήγε στον Καναδά.

Εκεί, από το 1965, έζησε τη μεγάλη αναγνώριση του έργου του. Καναδοί ειδήμονες της τέχνης, όπως συνάδελφοι ζωγράφοι και τεχνοκριτικοί, αξιολόγησαν πολύ θετικά το έργο του.

Τέτοιος ήταν ο Michael Ballantyne που το 1965 έγραψε για «την πλούσια σύνθεση των έργων του Σουλικιά», για τα «πλέον ευγενικά χρώματα», τη «Νέα του Ματιά στο Λωρεντιανό τοπίο» , το «δικό του προσωπικό ύφος» .

Ο Dr. Max Stern, ιδιοκτήτης της Dominion Gallery, μιας από τις εγκυρότερες γκαλερύ της Βορείου Αμερικής, πίστευε ότι «ο Πωλ Σουλικιάς είναι ζωγράφος με διεθνή υπόσταση» (1975, 1982 C.B.C. κ.α.). Γι αυτό άλλωστε το 1982 του έκανε έκθεση μαζί με το γνωστό γλύπτη Henry Mooore.

Αλλά και οι Έλληνες ειδήμονες της τέχνης έγραψαν πολύ θετικά για το έργο του Πωλ Σουλικιά. Ο Νίκος Αλεξίου γράφει ότι «ο Πωλ Σουλικιάς αποκαλύπτει την ποιητική αναγωγή του θέματός του» κ.α. (1985).

Παρόμοια αξιολόγηση έκαναν η Νταϊάνα Αντωνακάτου, ο Ζήσης Αφερίμ (1974), η Βεατρίκη Σπηλιάδη, η Ντόρα Ηλιοπούλου- Ρογκάν κ.α. (1985-1995).

Ο Σουλικιάς έκανε πολλές εκθέσεις στον Καναδά, μερικές στις Η.Π.Α. και αρκετές στην Ελλάδα. Επίσης, έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συμπόσια ζωγραφικής. Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεση που οργανώθηκε στο Μόντρεαλ (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2006) για τα 80 χρόνια του ζωγράφου, ο τεχνοκρίτης του Μόντρεαλ Robert Bernier μεταξύ άλλων έγραφε: «Ο Πωλ Σουλικιάς είναι άριστος ζωγράφος: δεν απλώνει απλώς το χρώμα στον καμβά του, αλλά έχει τον δικό του τρόπο να μετουσιώνει τη φύση κι έχει προσφέρει στην πορεία της ζωγραφικής του 20ου αιώνα στον Καναδά και συνεχίζει.» (2006).

Ο Πωλ Σουλικιάς βεβαίως προσέφερε σπουδαίο έργο και στην γενέτειρά του Ελλάδα όπου από το 1975 περνούσε τα καλοκαίρια του. Ζωγράφισε τοπία από το Πήλιο μέχρι τη Λακωνία και τα νησιά, λαϊκές αγορές και άλλα θέματα. Το 1980 φτιάχνει το καλοκαιρινό εργαστήρι του στη Δράκεια Πηλίου. Συνέχισε δε την παρουσία του με κάποιες εκθέσεις (1975-1985) και κάνει την καλλιτεχνική του παλιννόστηση με τις δύο εκθέσεις που του οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1995. Από τότε, αξιοσημείωτες ήταν η έκθεση στα πλαίσια των εκδηλώσεων Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997 που οργάνωσε η Καναδική Πρεσβεία, η έκθεση στη Σπάρτη, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, Ελένης Κάντζα, από τον δήμο της πόλης το 2005, καθώς και η τιμητική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.  Στον ίδιο χώρο δώδεκα χρόνια μετά, έμελλε να γίνει η τελευταία του έκθεση, για τα 90 του χρόνια με 90 πίνακές του, μία αναδρομή τεσσάρων δεκαετιών.

Ο Πωλ Σουλικιάς απεβίωσε στις 17 Ιανουαρίου του 2023.  
 
 
 
 
 
site created and hosted by